From ghetto... from Bucharest! (1)

Create your own banner at mybannermaker.com!

Cam așa (vezi mai jos) se înfățișează trecătorilor spațiul ocupat de cele aproximativ 20 de imobile sociale din strada Amurgului, cartierul Rahova, Sectorul 5, "ograda lu' Vanghelie". Spațiul acesta adăpostește o comunitate însemnată de rromi, care își duce traiul de zi cu zi după propriile-i reguli. Peisajul zonei și componența etnică au format un adevărat ghetou urban. Dacă îmi aduc bine aminte, locuitorii ghetoului spun adesea că acesta este "Texasul" lor. Interesant nu! Asta arată că "texanii" de aici trebuie să se ghideze în fiecare zi după norme proprii pentru a răzbate.
Pentru a nu lungi vorba, vreau doar să spun că ceea ce se vede în imaginile de mai jos, este rodul unor investiții realizate în ghetoul Amurgului în urmă cu aproximativ 2 ani jumătate. Stiu, probabil veți fi surprinși de această afirmație întrucât zona arată de parcă s-ar fi distrus ceva și nicidecum s-ar fi făcut vreo investiție. Ei bine, în urmă cu aproximativ 3 ani, ghetoul Amurgului nu se deosebea cu nimic față de zonele din Aleea Liviezilor (cartierul Ferentari) - un alt areal bucureștean rău-famat (vezi http://www.youtube.com/watch?v=kvhOTAr7xFA). Și totuși, ghetoul din strada Amurgului și-a schimbat întrucâtva înfățișarea. Spațiile dintre blocuri - cândva simple zone de pământ, spații de joacă ale copiilor și areale de depozitare a gunoaielor - au devenit astăzi niște parcări interesante, pavate cu piatra cubică scoasă de pe marile bulevarde istorice din nordul Capitalei; tot aici s-au asfaltat aleile dintre blocuri, s-au reparat sistemele de iluminat public... și cam atât. Dar, din păcate, în atitudinea și educarea "rezidenților" nu s-a prea investit. Nu s-a investit pentru că acestă acțiune este taaaaaaare delicată, ea presupune un timp mai mare de acțiune și costuri (probabil!!!!) ceva mai mari. A... era să uit, investiția aceasta în educarea comunității, presupune și "consum nervos, mâncare de nervi". Iar dacă l-am întreba pe "cârmuitorul" sectorului 5 dacă se merită, acesta ne-ar răspunde ?????!!!!???!??!?????... nu sunt fonduri.
Fondurile apar doar în campanii, pentru săracii din sector, care, întâmplător, mulți locuiesc și aici. Ulei, zahăr, făină, bani...
M-am luat cu ale administrației și era să uit. Era să uit să precizez că gunoiul este la locul lui între blocuri (pe spațiul parcărilor), copiii se joacă tot printre gunoaie (e drept, ceva mai puține pentru că gunoiul se strânge ceva mai des acum), iar clădirile sunt la fel de gri-negre. Iar imaginea n-ar fi completă fără "ubicua" manea și permanenta furtună de gunoi menajer ce se pornește de la fereastră.

P.S: Într-o zi am văzut cum în această "furtună menajeră" o varză murată a aterizat de undeva de la etajul 3 sau 4 pe capota mașinii unui "rezident".




Iar pentru comparație, am să vă dau ca "bonus" câteva fotografii din ghetoul situat în Valea Cascadelor, Militari, sectorul 6. Astfel, sperăm că autoritățile din sectorul 5 nu se vor supăra că "le arătăm cu degetul doar pe ele".














Cât despre segregare și sărăcie... mai putem discuta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A spune că Bucureştiul nu are cartiere mi se pare...

Segregarea socială în mediul urban