Masă caldă cu apetisant miros politic

          Cu toţii ştim ce iarnă dură a fost cea de la începutul acestui an. Cu greu au făcut faţă cheltuielilor pentru încălzire şi celor conexe mulţi dintre români. Probabil o hartă a persoanelor aflate în cea mai mare nevoie la nivel naţional ar arăta înfiorător. Nici măcar înfricoşător, ci exact aşa cum am spus... înfiorător. Chiar şi în aceste condiţii, oamenii politici îşi îndreaptă atenţia cu greu în direcţia nevoiaşilor. Însă nu şi atunci când există un scop politic. Iar dacă acesta poate avea impact mare cu costuri minime, scopul poate fi optim atins. Mai concret, dacă demersul politic este urmat de aprecieri pozitive, atât din partea săracilor ce au fost vizaţi (rămânându-le în memorie pentru vot), cât şi din partea mass-mediei, atunci politicul şi-a atins ţinta.
        Concret, astfel de acţiuni se petrec în mai toate regiunile ţării acolo unde predomină sărăcia şi unde există masă de manevră. Terenul de acţiune este mănos mai ales în preajma alegerilor. Revenind la acest an, 2012, un an prin excelenţă electoral, vom putea observa mai multe evenimente filantropice, umanitare, caritabile... spuneţi-le cum doriţi, în spaţiile de maximă concentrare a sărăciei. La Satu Mare acţiunile pioase ale politicului s-au prevalat de iarna grea ce tocmai a trecut, pentru a evidenţia nevoia unei mese pentru populaţia minoră a săracilor din oraş, care să îndulcească traversarea iarnii. Aşadar, o anume organizaţie judeţeană de partid formată din aripa tânără a acesteia, a dat o masă persoanelor nevoiaşe din mai multe spaţii ale oraşului. Astfel, printre alţii, beneficiari au fost şi romii săraci din ghetoul de pe strada Ostrovului, care au primit „câte o felie de pâine cu margarină şi salam, respectiv câte un pahar cu ceai[1]”, tineretul politic pregătind în final nu mai puţin de 230 de porţii.
          Nu are importanţă prea mare aici numele formaţiunii politice care a întreprins un astfel de demers ce poate părea cinic, ci pur şi simplu prezenţa lui. Ceea ce contează este motivaţia din spatele acţiunii, deoarece ea ascunde un obiectiv politic, şi anume, alegerea candidaţilor propuşi de către formaţiunea respectivă. Poate că raţionamentul nu este tocmai adevărat, însă, pe de altă parte, ne putem întreba de ce astfel de acţiuni caritabile nu se întreprind mai des şi, mai ales, în alte momente decât cele electorale sau din apropierea lor? De ce nu sunt propuse politici pentru ameliorareasituaţiei săracilor din aceste areale urbane, cum este cel din strada Ostrovului? Iată de ce presupunem că astfel de evenimente culinare cu miros politic pot părea acţiuni de-a dreptul cinice, pentru că ele nu sunt făcute din convingere, ci dintr-o necesitate politică şi exclusiv pragmatică: câştigarea de voturi!

[1] Ioana Gavrău, Tineretul democrat-liberal a oferit o masă caldă nevoiaşilor, Jdd, rubrica Actualitate, 08 februarie 2012.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A spune că Bucureştiul nu are cartiere mi se pare...

Segregarea socială în mediul urban

From ghetto... from Bucharest! (1)